Get Adobe Flash player

Porođaj

Prirodan porođaj
Najbolji i najprirodniji način porođaja je vaginalnim putem, osim ako nema potrebe za carskim rezom zbog zaštite majke ili bebe koji bi bili ugroženi ovakvim porođajem.
Vaginalni porođaj se odvija u 4 faze: 
* faza dilatacija, tj. otvaranja grlića materice koja ima dva stanja: latentno i aktivno  
* faza ekspulzije – istiskivanja bebe iz materice i vagine  
* faza placente-posteljice  
* faza hemostaze – zaustavljanje krvarenja

Otvaranje grlića
Ili faza dilatacije počinje latentnim stanjem. To je pripremna faza u kojoj počinju da se javljaju slabe, povremene i neregularne kontrakcije materice (u nepravilnim vremenskim razmacima) koje nisu bolne, a koje pripremaju grlić materice i dovode do njegovog skraćivanja i potpunog nestajanja, kao i otvaranja grlića, do 2-3 cm.

Latentna faza traje više sati (ponekad i dana) i ne računa se u trajanje samog porođaja. Ponekad se trudnice žale da je njihov porođaj trajao 24h, ali lekari ne računaju tu latentnu fazu.Kada je grlić potpuno izravnat i otvoren 2-3 cm, počinje – aktivnao stanje dilatacije sa regularnim kontrakcijama koje se javljaju u sve kraćim vremenskim intervalima (na 10, 5, 3, 2 minuta), koje su sve duže (od nekoliko sekundi do minuta) i sve jače i dovode do otvaranja materice do 10 cm, kada može da izadje bebina glava. 

Aktivna faza traje i do 8h kod prvorotki, odnosno  6h kod višerotki, ali je ovo veoma različito i individualno. Trudnica je tokom ove faza porođaja smeštena u porođajnu salu, srčani otkucaji bebe se kontrolišu aparatoma kardiotokografom, CTG, a lekar ginekolog-akušer redovno pregleda trudnicu na oko 2h, po potrebi češće. On procenjuje da li otvaranje grlića ide normalnom brzinom ili je usporeno, da li su kontrakcije suviše jake ili suviše slabe, da li se beba spušta u malu karlicu pravilnim ritmom i da li je potrebno da se porođaj stimuliše dodavanjem hormona oksitocina u intravenskoj infuziji koji inače pokreće porođaj. Ovaj hormon se koristi i za indukciju, odnosno za pokretanje porođaja kod žena koje nemaju kontrakcije, a neophodno je da se porođaj završava. Takođe i za stimulaciju, tj.  kada je porođaj već počeo,a bolovi su suviše slabi ili je prsnuo vodenjak, a bolovi se nisu javili. Tokom ove faze, lekar će proceniti da li je potrebno da vam da još neke lekove koji će malo ublažiti bol i olakšati otvaranje materice (tj. spoljnog materičnog ušća). Pred sam kraj ove faze kontrakcije su česte i jake i porodilji se čini da više neće moći da izdrži. Na ovo je treba ranije upozoriti, i pružiti joj utehu i podršku. Kada je materica kompletno otvorena (10 cm) i kada je spoljno materično ušće potpuno netsalo, a bebina glavica se spustila do izlaza vagine, počinje sledeća faza.

Izlazak bebe
Faza ekspulzije ili istiskivanja, izlaska bebe,  traje od 15 do 60 minuta,  u zavisnostio od toga da li se trudnica prvi putu porađa ili ne.  Tokom ove faze jako je važna dobra saradnja medicinske sestre akušerke tj. babice koja porođa ženu i porodilje. Porodilja treba svojom snagom i voljom da se pravilno napinje tako što će jako udahnuti vazduh, zadržati ga, bradu staviti na grudi, a noge raširiti i privući sebi i napinjati se svom snagom prema dole, za vreme kontrakcije, a po uputstvu babice. U periodu između dve kontrkacije porodilja se odmara i skuplja snagu za sledeću kontrakciju. Ponekad je potrebno da se uradi epiziotomija, tj sečenje kože, potkože i nekih površnih mišića međice porodilje. Prvo izlazi bebina glava, zatim ramena, pa potom cela beba. Nemojte se uplašiti ako beba ne zaplače odmah. Sestra ponekad mora prvo da oslobodi disajne puteve bebe od sluzi i plodove vode tako što će tankom plastičnom cevčicom izvući ovaj sadržaj i tek tada pustiti bebu da zaplače. Ova faza je sa izlaskom bebe gotova i sestra počinje sa obradom novorođenčeta – preseca se i obrađuje pupčanik, ukapava se dezinfekcino sredstvo u bebine oči, zatim se beba kupa, meri se težina i obimi glave, ramena i grudnog koša, pa se zatim beba stavlja majci na grudi da odmah ostvare kontakt.

Lekar ocenjuje bebu u prvom i petom minutu nakon porođaja davanjem ocena na:
1. disanje
2. rad srca
3. nadražljivost
4. tonus mišića i
5. boju kože bebe.
Nakon toga se beba ostavlja, a kasnije će je pregledati dečji lekar.

Posteljica
Kada je završila sa bebom, sestra pokušava da istisne posetljicu i to je treća faza porođaja.  Posteljica obično izlazi sama, jer se spontano odljubi od materičnog zida i zatim je lekar pregleda da vidi da li je cela. Ako posteljica nije cela ili ako se i posle 20-30 minuta ne odljubi spontano, porodilja se uspavljuje i rukom se ulazi u matericu, te se vadi posteljica ili njeni zaostali delovi. Izlaskom posteljice završava se i ova faza porođaja.

Zaustavljanje krvarenja
U fazi hemostaze, tj. zaustavljanja krvarenja koja traje 2h, porodilja ostaje na istom krevetu na kome se porođala, da bi se kontrolisalo krvarenje posle porođaja, koje ponekad može biti pojačano. Odmah nakon izlaska posteljice ušiva se epiziotomija, a zatim se porodilja odmara, ležeći na leđima i još ne sme da jede ni da pije. Nakon 2h, kada se još jednom proveri da li je krvarenje u granicama normale, porodilja se odnosi na odeljenje gde će biti smeštena zajedno sa bebom (bebi frendli “baby friendly”) i tada se ona odmara i spava, a prvi podoj može uskoro da počne, mada pravo mleko još nije krenulo.  

 

Info kontakt

Radno vreme

Radnim danom : 08-19h
Subotom :          08-15h
_________________________

Zakazivanje pregleda

tel: 017/427-111
     017/400-718

mob: 063/7752-662
       062/533-662
e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
_________________________
Ul. Kneza Miloša br 20
17501 Vranje

Hvala Vam
na ukazanom poverenju!

4D ultrazvuk

image-1387205155447-V.jpg

Ko je online

Ko je na mreži: 7 gostiju i nema prijavljenih članova

Anketa

Koliko često posećujete ginekologa

Redovno - 50.8%
Ponekad - 7.1%
Po potrebi - 21.9%
Nikad - 20.2%

Ukupno glasova: 520
Glasanje u ovoj anketi je zavrseno

Broj poseta

1496601
DanasDanas35
JučeJuče176
UkupnoUkupno1496601
Najveći broj poseta 08-08-2023 : 448
US

Pitanja, saveti, predlozi

Vaš termin porođaja

Datum poslednjeg menstrualnog ciklusa:
Mesec:
Datum:
Godina:

Galerija slika

In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

Dr Džikić YouTube kanal

Prijatelji sajta