Get Adobe Flash player

Menstruacija

Menstruacija je normalna, fiziološka pojava u dugom nizu godina života jedne žene. Menstrualnu tečnost čine sluz grlića, vaginalni sekret, sluz, ćelije i parčići sluzokože materice, kao i krv ( sa ugrušcima ).  Svaki ciklus koji je manje ili više redovan smatra se normalanim. Dužina ciklusa varira izmedju 20 i 32 dana, u proseku 28. (Sama reč menstruacija potiče od latinskog mensis što znači mesec ). 

Postoje neznatne promene koje nastaju same od sebe ili pak krupne promene u dužini ciklusa koje se javljaju kad je žena pod teškim stresom. Sa godinama ili nakon porodjaja mogu da se jave značajnije promene. Menstruacija može da traje 2 do 8 dana , u proseku 4 do 6. Krv ne teče stalno već teče pa stane iako to nije uvek lako uočljivo. U proseku žena izgubi količinu od 4 do 6 supenih kašika krvi za vreme menstruacije, odnosno 60 do 90g.

Redovne menstruacije

Pre nego što definišemo neredovnu menstruaciju, treba odrediti šta znači redovna menstruacija. Obično se kaže da redovna menstruacija dolazi svakih 28 dana, ali zapravo menstrualni ciklus svake žene je drugačiji. U zavisnosti od vašeg tela i vaših hormona, menstruaciju možete dobiti svakih 20 ili je možete dobiti svakih 35 dana. Dobar način da utvrdite da li su vaše menstruacije redovne jeste da vodite evidenciju i izračunate broj dana između svake menstruacije. Ukoliko se one javljaju u približno jednakom broju dana između svakog ciklusa, znači da su vaše menstruacije redovne. Redovna menstruacija obično traje 5 dana, ali i krvarenje koje traje 3 do 7 dana je potpuno normalno.

Neredovne menstruacije

Neredovne menstruacije nisu retkost, one pogađaju oko 30 procenata žena u njihovim plodnim godinama. Neredovna menstruacija je bilo koja vrsta krvarenja koja nije normalna u poređenju sa vašim uobičajenim menstrualnim ciklusom. Ovo podrazumeva kašnjenje ili preuranjenu menstruaciju, kao i bilo kakvo krvarenje između dva ciklusa. Može se javiti kao naročito obilno (menorrhagia) ili oskudno krvarenje. Mnoge žene doživljavaju neredovan menzis kao izostanak mentruacije, neprekidno krvarenje ili menstruacije koje se javljaju dva puta u jednom ciklusu.

Uzroci neredovne menstruacije

Neredovne menstruacije su često rezultat pobrkanih hormonskih signala. Da bi došlo do menstruacije vaše telo stvara hormone, kao što su estrogen i progesteron. Sistem oslobađanja ovih hormona se vezuje za osovinu hipotalamus – hipofiza i jajnike unutar vašeg tela. Da bi započela ovulacija i menstruacija ovi delovi tela jedni drugima treba da pošalju signal. Ovi signali se ponekad mimoiđu ili se međusobno preskoče što izaziva neredovne menstruacije.

 

Info kontakt

Radno vreme

Radnim danom : 08-19h
Subotom :          08-15h
_________________________

Zakazivanje pregleda

tel: 017/427-111
     017/400-718

mob: 063/7752-662
       062/533-662
e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
_________________________
Ul. Kneza Miloša br 20
17501 Vranje

Hvala Vam
na ukazanom poverenju!

4D ultrazvuk

image-1387205066792-V.jpg

Ko je online

Ko je na mreži: 8 gostiju i nema prijavljenih članova

Anketa

Koliko često posećujete ginekologa

Redovno - 50.8%
Ponekad - 7.1%
Po potrebi - 21.9%
Nikad - 20.2%

Ukupno glasova: 520
Glasanje u ovoj anketi je zavrseno

Broj poseta

1496606
DanasDanas40
JučeJuče176
UkupnoUkupno1496606
Najveći broj poseta 08-08-2023 : 448
US

Pitanja, saveti, predlozi

Vaš termin porođaja

Datum poslednjeg menstrualnog ciklusa:
Mesec:
Datum:
Godina:

Galerija slika

In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

Dr Džikić YouTube kanal

Prijatelji sajta