Get Adobe Flash player

Nega novorođenčeta

Nega novorođenčeta
Potrebni su joj Vaša ljubav i pažnja. Ostvarite roditeljski zadatak sa puno lepote i bez straha. Brzo ćete prepoznati potrebe Vaše bebe osluškujući plač i posmatrajući njeno ponašanje. Želimo da kroz nekoliko najosnovnijih saveta o nezi bebe doprinesemo sreći i sigurnosti Vaših prvih dodira sa bebom, koje treba savladati kada ste iz porodilišta došli kući.

Oči bebe svakodnevno čistiti od spolja ka unutra komadićem vate ili gaze (jedan komadić za svako oko) natopljenim u sveže pripremljen mlaki čaj od kamilice (naravno nezaslađen), a više puta u toku dana kada se pojavi sekret na rubovima kapaka. Tada je dobro nekoliko puta nežno pritisnuti unutrašnji ugao oka (između korena nosa i početka oka), kako bi se očistio i suzni kanal. Proverite u svom domu zdravlja da li Patronažna služba ima tačnu adresu Vašeg stanovanja. 


Kako treba da izgleda prostorija gde ce biti beba?
Kada novorođenče dođe kuci temperatura njegove sobe treba da je između 20-22°C, a ta temperatura treba da bude viša za 4-6°C za vreme kupanja. Soba treba da bude svetla i sunčana, bez vlage i buke, sa što manje nameštaja, bez cveća i duvanskog dima, sa prirodnim provetravanjem, preko prozora. Održavajte svakodnevnu higijenu sobe vlažnim prebrisavanjem, bez upotrebe deterdženata i ostalih hemikalija. Zagrevajte prostoriju do ujednačene temperature, izbegavajte nagle promene u strujanju vazduha (grejalice i klima uredaji), a prostor redovno ovlažite (posuda sa vodom koja isparava u blizini mesta grejanja). Krevetac bebe uvek postavite uz krevet majke, tako da majka uvek vidi lice deteta. Krevetac udaljite od direktnog toplotnog izvora i promaje, a postavite blizu dnevnog svetla.

U sobi bebe treba da se čuje tiha i prijatna muzika, a tokom noci potrebno je obezbediti diskretno svetlo.Bebu ne treba pretopljavati - posebno leti, a soba u kojoj se svi znoje sigurno je pregrejana i za bebu. Bebu ne treba oblačiti u puno slojeva odeće, prekrivati sa vise prekrivača i preko glave, a obično je najbolje pravilo da bebu treba oblačiti samo za jedan komad odeće više nego sebe. Kapicu je dovoljno staviti nakon kupanja u trajanju od 1 sat i kada beba izlazi napolje po hiadnom ili vetrovitom vremenu. Šake i stopala novorođenčeta su uvek hladniji, jer im je to odlika cirkulacije, te im treba obući čarapice i tokom leta.

Temperatura bebinog tela moze biti nestabilna prvog dana po dolasku iz porodilišta kući, zbog promene više temperaturnih sredina. Normalno je da temperatura bebinog tela iznosi od 36,8°C - 37,3°C, a kada se pretopli penje se preko-37,5°C . Ovo ćete najlakše proveriti opipavanjem bebinog stomačica i zadnjeg dela vrata, koji ne treba da budu hladni ni znojavi, već prijatno topli. Uobičajeno se kod novorođenčeta meri temperatura tela preko čmara, koja je za pola stepena viša od temperature merene ispod pazuha, i normalno iznosi: 37,5°C. 

Kako kupati bebu?
Kupanje i higijena bebe treba da su deo svakodnevnih prijatnih radnji koje treba navikavati uvek u isto doba dana, najbolje uveče i pre podoja. Do  mesec dana kupati bebu preko ruke (prvo gornji, zatim donji deo tela), bez obzira na postojanje i stanje pupčanog patrljka, koji se obavezno neguje nakon kupanja. Neutralni bebi sapun ili šampon su sasvim dovoljni za kupanje. Stavljanje hladnog šampona na glavu, naglo polivanje vodom ili suviše snažno trljanje pregiba tela može da iznenadi bebu i izazove njenu snažnu borbu i odbijanje kupanja.Upotreba vlažnih bebi maramica ili prebrisavanje bebinih genitalija i guze u toku presvlačenja pelena tokom dana su takođe obavezni. Predeo čmara, a ne genitalija, treba tanko premazati Pavlovićevom kremom.

Nega bebine kože ne podrazumeva mazanje celog tela pomadama, mašcu ili uljem, sem ako to lekar iz nekog razloga ne propiše. Nosić bebe treba cešće čistiti, jer su nosni kanali vrlo uski i često ce Vas brinuti utisak da beba otežano diše.Zapamtite da novorođenče diše na nos, pa zapušen nos na prvom mestu može da znaci odbijanje sisanja. Potrebni su strpljenje i pažnja, jer su bebe vrlo neraspoložene kada im se dira nos.

Umivanjem bebe i postavljanjem lica malo prema dole, obično se lako otpuši i izbaci sadržaj začepljenog nosa. Ukoliko je sekret često prisutan, naizmenično sa čujnim i otežanim disanjem ili vidljivim balončićima sekreta, višak sekreta odstraniti parčetom vate umočenim u mlaku vodu ili kamilicu, a ostatak sekreta izvuci stapicem sa vatom na vrhu uvučenim u vrh nosnice. Blago podignuto uzglavlje (jastučic ispod duseka) moze da olaksa disanje i slivanje sekreta. Nega ušiju se obavlja neposredno nakon kupanja, kada se pomenutim štapicima odstrani vlaga sa nabora usne školjke i početnog dela usnog kanala (nikako iz dubljih delova).Ovaj deo se lako zapuši usnom mašću koje bebe stvaraju u povećanim količinama, jer im je to istovremeno odbrana od ulaska neželjene vode u uho.

Nega pupka je nešto sa čim se roditeiji po prvi put susreću i često iz straha i nedovoljnog znanja to izbegavaju ili, što je još gore, potpuno nemaruju. Nega pupčanog patrljka se obavlja posle kupanja povidon-jodom, a okolna koža neguje najcesce 75% alkoholom ili takođe povidon-jodom. Na pupčani patrljak se stavi suva gaza i odozgo još jedna (tako da se patrljak skroz valjkasto obavije) da na pripoj pupka sa kožom dolazi mala kolicina vazduha neophodna za brze sušenje i otpadanje patrljka. Ukoliko mislite da Vam je sigurnije i lakše, možete preko prvog sloja gaze postaviti «svilenkast» flaster preko koga koža diše i ne stvara oštećenja na njoj.

Info kontakt

Radno vreme

Radnim danom : 08-19h
Subotom :          08-15h
_________________________

Zakazivanje pregleda

tel: 017/427-111
     017/400-718

mob: 063/7752-662
       062/533-662
e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
_________________________
Ul. Kneza Miloša br 20
17501 Vranje

Hvala Vam
na ukazanom poverenju!

4D ultrazvuk

image-1387205127652-V.jpg

Ko je online

Ko je na mreži: 7 gostiju i nema prijavljenih članova

Anketa

Koliko često posećujete ginekologa

Redovno - 50.8%
Ponekad - 7.1%
Po potrebi - 21.9%
Nikad - 20.2%

Ukupno glasova: 520
Glasanje u ovoj anketi je zavrseno

Broj poseta

1496602
DanasDanas36
JučeJuče176
UkupnoUkupno1496602
Najveći broj poseta 08-08-2023 : 448
US

Pitanja, saveti, predlozi

Vaš termin porođaja

Datum poslednjeg menstrualnog ciklusa:
Mesec:
Datum:
Godina:

Galerija slika

In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

Dr Džikić YouTube kanal

Prijatelji sajta